Alles over de meest begeerde Non-Fungible Token (NFT): de Bored Apes

Blog Alles over de meest begeerde Non-Fungible Token (NFT): de Bored Apes

NFT staat voor Non-Fungible Tokens en het is een digitale activa. Je komt NFT’s onder andere tegen bij eletronic sports, oftewel e-sports. Er zijn zelfs online sportweddenschappen waarbij je NFT’s kunt winnen. Over het algemeen bestaan deze NFTs vooral uit verzamelobjecten zoals kunst, een spelitem, kleding en accessoires. Minder voor de hand liggende NFT’s zijn domeinnamen. 

Wat is de meest populaire NFT?

Wat NFTs zo interessant maakt is dat ze voor aardig wat geld worden verkocht. Een van de duurste NFTs van dit moment is de zogeheten ‘Bored Ape Yacht Club’. Dit kunstwerk heeft voor een opbrengst van meer dan $ 2 miljoen gezorgd en is inmiddels bijna 500 keer verkocht met een hoogste verkoopprijs van $ 637,000. Deze unieke digitale verzamelobjecten zijn naast een kunstwerk tevens een Bored Ape Yacht Club (BAYC) lidmaatschapskaart. De BAYC is een privé online club met exclusieve persoonlijke evenementen. De bekende Amerikaanse rapper Eminem besteedde maar liefst $ 460,000 aan de cartoon van de Bored Ape. Aangezien een NFT geheel digitaal is, is het niet een gewoon bezit. We kunnen het beter omschrijven als een eigendomscertificaat. Daarbij garandeert de Bored Ape ook een lidmaatschap voor de exclusieve BAYC. Naast een eigendomscertificaat is de Bored Ape dus eigenlijk ook een wachtwoordsleutel. 

Elke Bored Ape is uniek

Er zijn maar liefst 10.000 verschillende Bored Apes en elke cartoon is uniek. De avatars hebben verschillende kenmerken en de een is nog zeldzamer als de ander. Zo heeft slechts 5 procent van de Bored Apes een rode vacht en nog minder van de avatars dragen een bikervest. Uiteraard geldt, des te zeldzamer de eigenschappen van de Bored ape, des te meer hij waard is. 

De Bored Ape Yacht Club

Wat kun je zoal in de Bored Ape Yacht Club doen vraag je je af? Ten eerste krijg je toegang tot de Badkamer van de club. De Bathroom is een gemeenschappelijke tekentafel waar leden digitale graffiti achter kunnen laten. Daarnaast krijg je als eigenaar van deze NFT toegang tot een privé Discord-server. Op deze server kun je onder andere chatten met andere leden. 

Waarom zijn de Bored Apes zoveel waard?

We weten dus dat de Bored Apes zeldzaam zijn in de zin dat er een bepaald aantal verkrijgbaar is. Daarbij krijg je toegang tot een aantal exclusieve diensten zoals de club. Maar dat lijkt vooralsnog niet te verklaren waarom deze NFT voor zoveel geld wordt verkocht. De Bored Ape is in zekere zin een statussymbool, maar dat is niet de enige reden waarom mensen over de hele wereld deze aapjes zo graag willen bemachtigen. Als eigenaar van een Bored Ape mag je de NFT namelijk met winst doorverkopen. Daarbij mag je spin-off producten verkopen op basis van de kunst. De eigenaar van de ‘goedkoopste’ Bored Ape noemde zijn aap Jenkins en verzon een heel achtergrondverhaal rondom de NFT. Al snel waren mensen fan van de fictieve Jenkins. Niet veel later werd Jenkins gescout door een echt bureau om publicatiemogelijkheden te bespreken zoals boeken, films en podcasts. Er zijn zelfs merken die een Bored Ape kochten waaronder Adidas. In maart dit jaar lanceerde de BAYC zelfs hun eigen cryptocurrency genaamd de APE coin. Verrassend genoeg leidde het succes van de BAYC tot exclusieve offline evenementen. Gedurende deze bijeenkomsten worden clubleden in het echt ontvangen en het is de bedoeling dat het een jaarlijkse traditie wordt. Het evenement dat in november vorig jaar plaats vond bestond uit een galerie tentoonstelling, een kostuumwedstrijd en feest op een jacht. Als klap op de vuurpijl werd het evenement afgesloten met een feest in een magazijn, oftewel warehouse, in Brooklyn, New York.

Recente berichten