De oorzaak van de plasticsoep

Blog De oorzaak van de plasticsoep

Kapitein Charles Moore voer in 1977 over de Grote Oceaan. Het verbaasde hem dat hij telkens stukjes plastic zag drijven. Hij keerde later terug om verder onderzoek te doen. Het bleek dat niet alleen het plastic dreef, maar ook zweefde in het water. Hierbij ging het vooral om kleine stukjes plastic. Maar hoe komen die stukjes plastic daar? Hieronder lees je de oorzaken van de plasticsoep.

Eenmalig plastic

Veertig procent van al het plastic dat we gebruiken, gebruiken we eenmalig. Per jaar gaat het om miljarden producten, zoals tassen, flessen, bakjes en verpakkingen van voedsel. Supermarkten zitten vol met eenmalig plastic en sommige mensen gaan hier slordig mee om en laten het ergens ronddwarrelen. Helaas komt een deel van dit plastic in het milieu. Dit eenmalige plastic is zonder twijfel de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. Gelukkig heeft de Europese Unie vanaf 2021 een verbod ingesteld voor wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes.

Rubber

Bovendien gaat het niet alleen om eenmalig plastic. Ook komen er microplastics vrij van bijvoorbeeld autobanden als ze slijten. Daarnaast veroozaakt het dragen van kleding microvezels en ook in verzorgingsproducten en verf kunnen microplastics zitten. Dit spoel je af in water en zo komen deze microplastics in het riool terecht. Ook in sigaretten en zelfs in kauwgom zit plastic verwerkt.

Water

Het plastic eindigt meestal in de zeeën. Wanneer er plastic op straat wordt achtergelaten, kan een klein zuchtje wind het plastic al verplaatsen. Dit komt vervolgens in beekjes en daarna in rivieren. Deze rivieren vervoeren het plastic richting de zee. 

Recente berichten