Koken doe je samen; met vrienden of familie

Blog Koken doe je samen; met vrienden of familie

Samen een maaltijd bereiden is leuker dan urenlang alleen in de keuken staan. Een gerecht maken met kinderen, collega’s of familie is een gezellige bezigheid en heeft veel voordelen. Het kan de sfeer positief bevorderen en de onderlinge band tussen jou en je familieleden of vrienden (verder) versterken. Tijdens het kookproces leer je elkaar beter kennen en – misschien nog wel belangrijker – het is een activiteit die voor jong en oud leuk is.

Creatief met ingrediënten

Door met elkaar te koken, kun je gebruikmaken van ingrediënten die iedereen lekker vindt. Als je besluit om een kookworkshop te volgen, kan een professional je kennis bijbrengen over bepaalde ingrediënten of welke combinaties goed bij elkaar passen. Veel mensen maken gebruiken van workshops, waaronder een sportworkshop of kookworkshop. Doordat je samen verantwoordelijk bent voor een gerecht (dit kan een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert zijn), leer je om te focussen op één taak. Samen koken zorgt voor meer creativiteit en beter omgaan met elkaar. Je moet het tenslotte met elkaar eens worden over het gerecht dat je op tafel zet.

Beter gemotiveerd

Samen koken versterkt dus de onderlinge band en zorgt vervolgens voor een betere sfeer. Dat geldt op de werkvloer, maar zeker ook privé. Je bent gemotiveerder om dagelijkse klusjes rondom huis op te pakken. Als je merkt daar wat moeite mee te hebben, bedenk dan wat het einddoel is. Welke taak moet er afgerond worden en welke taken horen daarbij? Vergelijk het met een maaltijd. Als je samen het doel voor ogen houdt, kun je die ‘taak’ in kleine werkzaamheden knippen. Zo is het makkelijk om het huishoudelijke werk gedaan te krijgen én ben je bovendien gemotiveerder. Tijdens het kookproces kun je iedereen een taak geven en werk je samen aan het zelfde eindproduct. Een ander voordeel; je krijgt er een beloning voor terug. In het geval van een maaltijd is het einddoel dat je een lekker gerecht op tafel hebt en als het gaat om een (soms vervelend) klusje, dan kan het resultaat een opgeruimde kamer of keuken zijn.

In iedere setting

Een kookworkshop is niet alleen goed voor je kennis over koken, maar het heeft ook andere voordelen. Als je eenmaal weet hoe je een topmaaltijd moet bereiden, hoef je niet naar een exclusief restaurant voor dezelfde ervaring. Daarbij kun je gezonder koken en versere maaltijden maken, in plaats van voorverpakte sauzen of kruidenmixen. Een kookworkshop kan op tal van locaties plaatsvinden. Je kunt ervoor kiezen om het online te houden (een virtuele kookworkshop), op locatie bij een (top)kok of gewoon bij je thuis. Heb je de beschikking over veel ruimte, dan kun je een foodtruck laten komen. Stroom en water zijn voldoende om er een heerlijke avond van te maken!

Koken met kinderen

Naast koken met vrienden of familie is het ook leuk om met kinderen een maaltijd te maken. Zo leren ze al op jonge leeftijd hoe het werkt om eten te koken en zien ze dat een maaltijd niet vanzelf op tafel komt. Sommige kids zijn kieskeurig wat hun eten betreft en daarom is het goed om ze (spelenderwijs) bepaalde ingrediënten te leren kennen en met verschillende smaken te variëren. Voor koken met kinderen kun je het best veilig bestek gebruiken, zonder dat het nep-bestek is. Zorg dus voor kindvriendelijk materiaal, zodat je kind op een veilige manier kan helpen in de keuken. Een andere tip: laat schorten bedrukken met de namen van iedereen die kookt. Zo krijg je een persoonlijk keukenschort. Als je gebruikmaakt van een kookinstructie (bijvoorbeeld via een video) of een online recept, wil je uiteraard niet dat je telefoon tijdens het koken leeg gaat. Kies je voor powerbanks bedrukken, dan voorkom je dit probleem.

Recente berichten